İngiltere’de şirket kurmaya karar verirken, vergiler hakkında bilgi sahibi olmanız faydalı olacaktır. Bu yazıda Kurumlar Vergisi (Corporation Tax), Gelir Vergisi (Income Tax), Sosyal Güvenlik Ödemesi (National Insurance), KDV ve Belediye Vergileri (Business Rates) konularından bahsedeceğiz.
Kurumlar Vergisi (Corporation Tax)
Limited şirketlerin, gelirlerinden maaşlar ve diğer işletme giderleri çıkarıldığında geriye kalan net kasları üstünden vergiye Kurumlar Vergisi (Corporation Tax) denir. Faaliyet merkezi İngiltere’de olan limited şirketlerin, yıllık olarak HMRC’ye (Maliye) CT600 adı verilen bir beyanname ile Kurumlar Vergisi beyan etmeleri gerekmektedir. Bu beyannamede varsa vergi indirimleri ve işletme giderleri çıkarıldıktan sonra geriye kalan şirket kârı gösterilir ve ödenmesi gereken vergi hesaplanır. 2021 yılı itirabiyle belirlenen Corporation Tax oranı %19’dur.
Kurumlar Vergisi, şirketin mali yılının sona ermesinden sonra 9 ay içinde hesaplanmalı, beyan edilmeli ve ödenmelidir. Bu bağlamda, İngiltere, şirketlere hesaplama ve ödeme için uzun bir süre tanımaktadır.
Kurumlar Vergisi HMRC’nin (Maliye) web sitesi üstünden kart ya da doğrudan banka hesabına ödeme ile yapılabilir. Bunun dışında telefonla ödeme, Direct Debit gibi farklı ödeme seçenekleri de bulunmaktadır.
Gelir Vergisi (Income Tax)
Bireylerin maaş, kâr payları ve kira geliri gibi kişisel gelirleri üzerinden ödedikleri vergiye Gelir Vergisi (Income Tax) denir. Kişisel Vergi dönemi Birleşik Krallık’ta yaşayan herkes için 5 Nisan’da biter. Self-Assessment adı verilen beyannamenin hazırlanması ve ödemesi için, bir sonraki yılın 31 Ocak tarihine kadar süre tanınır. Örneğin 6 Nisan 2020 ile 5 Nisan 2021 arasındaki kişisel gelirlerinizden tahakkuk eden vergi, 31 Ocak 2022 tarihine kadar HMRC’ye ödenmelidir.
Öte yandan, hisse senedi satışı gibi varlıkların satışından elde edilen gelirler sermaye kazançları olarak kabul edilir ve buna göre ayrıca vergilendirilir. Bunlar için gelir vergisi ödenmez.
Kişisel gelirlerde günümüz 12,500 Sterline kadar vergi alınmaz ve sonrasında oran kademeli olarak artar. Alt sınır ve oranlar her yıl güncellenir. Güncel oranlara https://www.gov.uk/income-tax-rates adresinden ulaşabilirsiniz.
Limited Şirket direktörleri, kanunen gelir vergisinden muaf tutulan kişisel gelir miktarından (Personal Allowance) daha fazla maaş alıyorlarsa, gelir vergisi şirketin PAYE adı verilen maaş bordrosu üstünden kaynağında kesilir.
Şirketinizden aldığınız kâr payları ise, Kişisel Gelir Mali Durum beyannameniz (Self Assessment) aracılığıyla vergilendirilir.
Sosyal Güvenlik Primi (National Insurance)
Sosyal Güvenlik Primi (National Insurance Contribution — NIC) emekliliğe ve bazı devlet yardımlarına hak kazanmanızı sağlar. Sağlık Sistemi ile bağlantısı yoktur, diğer bir deyişle NIC ödemediğiniz taktirde sağlık hizmetlerinin faydalanamayacağınız anlamına gelmez. Gelir Vergisinde olduğu gibi eşik değere (NI Primary Threshold) kadar ödeme yapılmaz, üzerinde ise prim ödenir ve doğrudan bordro üstünde kaynağında kesilir.
Şirket direktörleri, maaşlı çalışan olarak değerlendirilir. Bu nedenle Direktör olarak şirketinizden kendinize yaptığınız maaş ödemesinin yıllık toplamı, eşik değerin (NI Threshold) üstünde ise şirketinizden (Employer’s National Insurance Contribution) ile birlikte kendi kazancınızdan Employee’s National Insurance Contribution ödemeniz gereklidir.
KDV (VAT)
Birleşik Krallık’ta limited şirketlerin tümünün KDV kaydı yaptırması zorunlu değildir. Son 12 aylık ülke içi cironuz 85.000 Sterlini geçmediyse veya geçmesini beklemiyorsanız KDV kaydı yaptırma zorunluluğunuz bulunmamaktadır. Ancak bu tutarı beklemeden, isteğe bağlı olarak KDV kaydı yaptırabilirsiniz.
Peki zorunlu olmadıkları halde limited şirketler bazen neden isteğe bağlı şekilde KDV kaydı yaptırırlar?
KDV kaydı yaptırınca, tedarikçilerinize ya da ithalat sırasında gümrüğe ödediğiniz KDV’yi HMRC’den geri alabilirsiniz. Bu nedenle isteğe bağlı olarak KDV kaydı yaptırmak şirketinize vergisel avantaj sağlayabilir. Ancak, müşterilerinize kestiğiniz her faturada KDV eklemek zorunda olacağınız için bu durum müşterilerinizin hoşuna gitmeyebilir. Üstelik, tahsil ettiğiniz KDV’yi 3 ayda bir KDV Beyannamesi (VAT Return) ile hesaplayarak HMRC’ye geri ödemeniz gerektiği için ekstra iş yükü doğacaktır.
KDV, şirketinizin KDV kaydı yapıldığı tarihten itibaren üç aylık dilimler halinde ödenir. KDV beyannamelerinin ilgili üç aylık dönemin sorundan başlayarak 37 gün içerisinde HMRC’ye (Maliye) verilmesi ve tahakkuk eden KDV’nin de bu süre içerisinde ödenmesi gerekmektedir. KDV kaydı yaptıran şirketler, KDV’li herhangi bir işlem yapmamış dahi olsalar üç ayda bir yine de beyanname vermek zorundadırlar.
Making Tax Digital (MTD)
İngiltere’de 1 Nisan 2019 tarihinden itibaren başlatılan “İşletmeler için Verginin Dijitalleştirilmesi (Making Tax Digital — MTD for Businesses)” uygulaması kapsamında KDV kaydı yaptıran şirketlerin MTD’yle uyumlu yazılımlar kullanması zorunlu hale gelmiştir.
Sabit Oranlı KDV Rejimi (VAT Flat Rate Scheme)
İngiltere’de şirketinizin 12 aylık cirosu 150.000 Sterlin’in altında ise HMRC tarafından “Flat Rate Scheme” KDV rejimini tercih etme hakkı sunmaktadır. Bu uygulama genellikle yoğun tedarik alımı ve ithalat yapmayan IT Contractors gibi sözleşmeli çalışanlar için tercih edilmektedir. Her alış/satış işleminde KDV kaydı tutmaya gerek yoktur. Bu nedenle beyanlarda kolaylık sağlamaktadır. Kestiğiniz faturalardan doğan tahakkuk eden KDV tutarının belirli bir yüzdesini kendinizde tutarak, kalan kısmını HMRC’ye ödersiniz.
Belediye Vergisi (Business Rates)
En kısa şekliyle, evlerde ödenen Council Tax’in şirketler tarafından ödenen türüne Business Rate denmektedir. Eğer, şirketinizin ofis, depo, fabrika, mağaza gibi bir yeri varsa; bağlı bulunduğu belediye (Borough Council) tarafından Business Rate fatura edilecektir. Bu tutar, mülkün Rateable Value denilen işletme değeri üstünden belirlenir ve bu değer belirli bir tutarı aşmıyorsa (Londra dışında 9.800 Sterlin) istisna başvurusu yapılarak ödeme yapılmaz. Genellikle aylık taksitler halinde ödenir.